joi, 2 mai 2024
🐾 Paștele reprezintă o perioadă cu mai multă liniște și relaxare, dar și cu mai multe tentații culinare pentru animalele de companie. Astfel te îndemnăm să te asiguri că le oferi animalelor doar gustări sigure și sănătoase, pentru a putea avea parte de sărbători fără griji.
Pentru a veni în ajutorul tău, ți-am pregătit un articol informativ despre urgențele veterinare cel mai des întâlnite în perioada sărbătorilor și cum ar putea fi prevenite:
Uregențe gastrointestinale:
Una dintre cele mai des întâlnite urgențe veterinare în perioada sărbătorilor este urgența gastrointestinală. Aceasta se referă la o situație medicală în care tractul digestiv al animăluțului a fost afectat într-un anumit fel și necesită o atenție medicală imediată.
Câteva dintre simptomele comune ale urgențelor gastrointestinale includ: vărsături, diaree, letargie și pierderea poftei de mâncare. În plus, dacă animalul tău solicită să iasă mai des afară decât de obicei sau utilizează mai frecvent litiera, acest lucru ar putea indica disconfort sau dureri abdominale și ar trebui să consulți medicul veterinar cât mai curând posibil.
Produse alimentare și nealimentare toxice:
În perioada sărbătorilor, deseori se întâmplă ca prietenii noștri necuvântători să fie și ei mai pofticioși. Totuși, înainte de a împărți cu ei mielul și cozonacul e important să fii conștient de pericolele pe care aceste alimente le pot reprezenta pentru sănătatea lor.
Evită să le oferi animăluțelor alimente precum: ciocolată, ceapă, usturoi, praz, struguri, stafide, carne crudă, avocado, nuci și alte alimente pe care aceștia nu le consumă în mod uzual. Dacă totuși vrei să le oferi o mâncare mai „de sărbătoare” poți opta pentru o hrană special gătită pentru ei, fără condimente sau alte adaosuri.
Pe lângă alimentele toxice, există și câteva produse nealimentare toxice de care e bine să-i ferești. Cele mai des întâlnite complicații apar datorită ingerării de baterii de la jucării sau alte device-uri. Alte alimente nealimentare toxice ar fi: elemente decorative și petale de flori uscate, medicamente pentru uz uman și piese de jucării.
Leziuni și obstrucții gastrointestinale:
Ornamentele decorative, jucăriile mici sau alte obiecte pot fi înghițite accidental, cauzând leziuni sau obstrucții gastrointestinale pentru prietenii noștri necuvântători. Dacă observi orice semn de disconfort sau indispoziție la animalul tău, cel mai important lucru de făcut este să consulți un medic veterinar cât de repede.
Pancreatită:
O altă afecțiune des întâlnită în perioada sărbătorilor, dar nu numai, este pancreatita. Aceasta apare, în special dacă animalele consumă alimente grase sau dulciuri, cum ar fi: pielea de curcan, șuncă, unt chipsuri, prăjituri, fursecuri și înghețată. Pancreatita se poate manifesta atât într-o formă ușoară, cât și mai gravă. Când vorbim despre o pancreatită în formă ușoară, simptomele pot fi mai puțin specifice, cum ar fi: pierderea poftei de mâncare sau senzația de oboseală. În cazurile mai severe, pot apărea vărsături, slăbiciune, dureri abdominale, deshidratare, diaree și febră. Dacă observi astfel de simptome, e necesar să te consulți cu medicul veterinar cât mai repede.
Alte tipuri de urgențe veterinare
Printre cele mai des întâlnite urgențe veterinare care apar cu preponderență în timpul sărbătorilor amintim: arsurile provocare de lumânări sau alte obiecte luminoase, rănile provocate de mușcături și alte accidente.
Pentru a te bucura de momente pline de satisfacții și fără evenimente neplăcute, credem că prevenția și atenția sunt cele mai eficiente mijloace pentru a evita urgențele veterinare. Totuși, în cazul unor situații imprevizibile, o abordare atentă și rapidă poate conduce la o recuperare mai ușoară pentru animalele de companie.
Vă dorim sărbători fericite, iar perioada această să vă aducă multe zâmbete, bucurie și îmbrățișări pufoase de la prietenii voștri necuvântători! 🐰